Innostuin maanantaina leipomaan pullaa! Täällä Ruotsissa kaupassa on kahta eri hiivaa: toinen suolaisille leivonnaisille (matbröd) ja toinen makeille leivonnaisille kuten pullataikinalle. Meillä sattui olemaan tuota matbröd-hiivaa kaapissa, joten tällä kertaa pullataikina valmistui siitä. En ole selvittänyt mikä on kyseisten hiivojen ero (ehkä joku lukija tietää?), joten nyt tuli sitten kokeellisesti tutkittua soveltuuko matbröd-hiiva myös pullataikinan valmistukseen. Ja kyllähän se siihen soveltuu eli taikina kohosi, mutta pullien maku on ehkä hiukan erilainen kuin se mihin olen tottunut. Eli seuraavalla kerralla kun teen pullataikinaa käytän siihen sitä toista hiivaa.
Ruotsissa pullat ovat melkein aina kanelipullia eli kanelbullar. Olimme muutama viikko sitten lomareissulla Ranskan Alpeilla, ja siellä eräässä leipomossa myytiin croissant:ien, patonkien ja pan au chocolat:ien lomassa myös kanelbullar:eita! Ranskalaisetkin ovat näemmä löytäneet tuon perinteisen suomalais-ruotsalaisen herkun. Ja sitä myytiin nimenomaan kanelbullar-nimellä. Ne maistuivat erityisen hyviltä vaelluksen taukopaikalla yli 2000 metrin korkeudessa!


Ei kommentteja:
Lähetä kommentti